HTML

Great Divide

2013.03.23. 17:47 PoviZoli

A Great Divide Mountain Bike Route (GDMBR) egy hosszútávú kerékpáros túraútvonal, Banff (Kanada, Alberta) és Antelope Wells (USA, Új-Mexikó) között, keresztül a Sziklás-hegységen, nagyjából a kontinentális vízválasztó mentén (innen a túraútvonal neve). Az útvonalat az amerikai Adventure Cycling Association hozta létre, 1997-ben.

gd_lg.gifTérkép forrása: http://www.adventurecycling.org

A 4418 km hosszú útvonalon - melynek kb. 90%-a szilárd burkolat nélküli utakon vezet - több, mint 60000 m szintet kell megmászni. Legmagasabb pontja a 3630 m-es coloradoi Indiana-hágó. A túra több nemzeti parkot is érint, pl. a Yellowstone- és Grand Teton Nemzeti Parkokat.

EddieClark_2011_TourDivide_DSC_1333_0.jpgFotó: Eddie Clark, forrás: bicycling.com, 2011-es Tour Divide verseny képei

Az útvonalat leginkább a "távoli" szóval lehetne jellemezni, néhol csak több, mint 150 km-ént van lehetőség élelem beszerzésére. Az időjárás is szélsőséges: a hegyekben havazásra, jégesőre és délutáni záporesőkre is fel kell készülni, a Kanadai-sziklás-hegységben gyakran még júniusban is hóval borítottak az utak. Új-Mexikóban a késő nyári monszun-szerű esőzésektől helyenként járhatatlan, vendégmarasztaló sártengerré válhatnak az utak, itt az egyetlen lehetőség, ha az ember vállon cipeli tovább a bringát, vagy megvárja, amíg felszárad az út.

biking-continental-divide-trail_23703_600x450.jpgFotó: Chuck Haney, forrás: http://adventure.nationalgeographic.com

Az útvonalat általában 6-10 hét között szokták végigtekerni, de az GDMBR nyomvonalán évente megrendezett Tour Divide versenyen - ahol a pihenők és az alvás ideje alatt is ketyeg az óra - a rekordot a 40 éves Jay Petervary tartja, aki 2012-ben 15 nap 16 óra alatt teljesítette a távot. Ő róla szól az alábbi kis videó:

Forrás: Adventure Cycling Association és Wikipedia

Szólj hozzá!

Címkék: GDMBR Great Divide Jay Petervary Tour Divide

A bejegyzés trackback címe:

https://turabringa.blog.hu/api/trackback/id/tr885164421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása